Grilovací akademie Jiřího Dolenského
Burger s mátovou majonézou a grilovanou zeleninou
Co budeme potřebovat na burger:
150g hovězí kýty
1x burger bulky
5g soli
1g pepře
30g cibule
50g papriky
50g rajčat
10g kyselých okurek
1 list ledového salátu
10g kečupu
1g máty
30g majonézy
Co budeme potřebovat na grilovanou zeleninu:
30g cukety
30g lilku
30g papriky
10g česneku
1g tymiánu
10g sušených rajčat
5g soli
1g pepře
10ml balzamikového octa
Příprava:
- Hovězí maso zbavíme přebytečného tuku, nameleme nahrubo, řidáme trochu soli, pepře, najemno nakrájené cibule a nasekanou mátu.
- Celou oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka. Potřeme olejem, posolíme a dáme na rozpálený gril.
- Grilujeme na každé straně dozlatova.
- Poté dáme do misky a přikryjeme alobalem.
- Celou papriku natřeme olejem a ogrilujeme do černa - aby se téměř spálila slupka.
- Vyjmeme a dáme do igelitového pytlíku tak na 10 minut. Poté slupku oloupeme - paprika bude mít zajímavou, uzenou chuť. Vykrojíme pouze dužninu.
- Připravíme si takzvaný BURGER SET- list ledového salátu, na který položíme plátek rajčete, plátek cibule a kyselou okurku.
Finální grilování:
- Rozkrojenou burgerovou housku opečeme do křupava na grilu. Na spodní část dáme kečup a na vrchní majonézu smíchanou s mátou.
- Maso ugrilujeme podle chuti a způsobu propečení a položíme na housku s kečupem.
- Navrch grilovanou cibuli, papriku a burger set. Přiklopíme částí s majonézou.
- Jako přílohu grilujeme nakrájenou cuketu, papriku, lilek s česnekem a čerstvým tymiánem, kterou si po grilování dáme do misky, osolíme, opepříme a zakápneme kvalitním balzamickým octem.