Na kruh uvnitř grilu se umístí tzv. krycí deska, která chrání grilovaný pokrm před přímým žárem uhlí. Grilovací rošt bude nadzvednutý pomocí rozpěrného držáku. Metodou nepřímého grilování tak mohou být šetrně grilovány, při nízké teplotě, velké kusy masa, celé ryby nebo kuře. Šetrné grilování potravin při nízké teplotě (90° - 160° C). Grilované potraviny zůstanou štavnaté a nespálí se. Princip je stejný jako u nepřímého grilování, ale teploty jsou nižší. Deska na pizzu je nadzvednuta pomocí rozpěrného držáku a MONOLITH gril rozpálen na 300 – 350°C. Pro uzení pokrmů jsou různé varianty: uzení pomocí dřeva, dřevěných třísek nebo tzv. dřevěné mouky. Po rozpálení grilu se regulátor vzduchu uzavře a tím je minimalizován přísun vzduchu. Přidáním různých směsí koření určené pro uzení, tak můžeme změnit aroma pokrmů dle chuti. Na kruh uvnitř grilu, přímo nad rozžhavené uhlí, se položí grilovací rošt. Grilovaný pokrm se musí pravidelně otáčet, aby byl správně upraven z obou stran.

Grilovací akademie Jiřího Dolenského

Burger s mátovou majonézou a grilovanou zeleninou

Co budeme potřebovat na burger:
150g hovězí kýty
1x burger bulky
5g soli
1g pepře
30g cibule
50g papriky
50g rajčat
10g kyselých okurek
1 list ledového salátu
10g kečupu
1g máty
30g majonézy

Co budeme potřebovat na grilovanou zeleninu:
30g cukety
30g lilku
30g papriky
10g česneku
1g tymiánu
10g sušených rajčat
5g soli
1g pepře
10ml balzamikového octa

Příprava:
- Hovězí maso zbavíme přebytečného tuku, nameleme nahrubo, řidáme trochu soli, pepře, najemno nakrájené cibule a nasekanou mátu.
- Celou oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka. Potřeme olejem, posolíme a dáme na rozpálený gril.
- Grilujeme na každé straně dozlatova.
- Poté dáme do misky a přikryjeme alobalem.
- Celou papriku natřeme olejem a ogrilujeme do černa - aby se téměř spálila slupka.
- Vyjmeme a dáme do igelitového pytlíku tak na 10 minut. Poté slupku oloupeme - paprika bude mít zajímavou, uzenou chuť. Vykrojíme pouze dužninu.
- Připravíme si takzvaný BURGER SET- list ledového salátu, na který položíme plátek rajčete, plátek cibule a kyselou okurku.

Finální grilování:
- Rozkrojenou burgerovou housku opečeme do křupava na grilu. Na spodní část dáme kečup a na vrchní majonézu smíchanou s mátou.
- Maso ugrilujeme podle chuti a způsobu propečení a položíme na housku s kečupem.
- Navrch grilovanou cibuli, papriku a burger set. Přiklopíme částí s majonézou.
- Jako přílohu grilujeme nakrájenou cuketu, papriku, lilek s česnekem a čerstvým tymiánem, kterou si po grilování dáme do misky, osolíme, opepříme a zakápneme kvalitním balzamickým octem.