Na kruh uvnitř grilu se umístí tzv. krycí deska, která chrání grilovaný pokrm před přímým žárem uhlí. Grilovací rošt bude nadzvednutý pomocí rozpěrného držáku. Metodou nepřímého grilování tak mohou být šetrně grilovány, při nízké teplotě, velké kusy masa, celé ryby nebo kuře. Šetrné grilování potravin při nízké teplotě (90° - 160° C). Grilované potraviny zůstanou štavnaté a nespálí se. Princip je stejný jako u nepřímého grilování, ale teploty jsou nižší. Deska na pizzu je nadzvednuta pomocí rozpěrného držáku a MONOLITH gril rozpálen na 300 – 350°C. Pro uzení pokrmů jsou různé varianty: uzení pomocí dřeva, dřevěných třísek nebo tzv. dřevěné mouky. Po rozpálení grilu se regulátor vzduchu uzavře a tím je minimalizován přísun vzduchu. Přidáním různých směsí koření určené pro uzení, tak můžeme změnit aroma pokrmů dle chuti. Na kruh uvnitř grilu, přímo nad rozžhavené uhlí, se položí grilovací rošt. Grilovaný pokrm se musí pravidelně otáčet, aby byl správně upraven z obou stran.

Grilovací akademie Jiřího Dolenského

Dvojnásobný mistr ČR v grilování Jiří Dolenský

Češi už si přestali spojovat grilování pouze s klobásami a barbecue považovat jen za jednu z dochucovacích omáček. Sofistikovaná příprava jídel si však nezbytně žádá také kvalitní vybavení. Na trhu se objevují multifunkční grily, které nahradí i domácí pekárnu. O tom, že v nich lze připravit bez potíží i sladký dezert se přesvědčují návštěvníci grilovací akademie, vedené guruem českého grilování Jiřím Dolenským.

„V kurzech grilaře učím, jak správně připravit jednoduché, chutné pokrmy. Výhodou je, že si to rovnou na místě vyzkouší a jak si to ugrilují, tak si to i sní,“ informoval s úsměvem úřadující mistr ČR v grilování a kapitán národního BBQ týmu Jiří Dolenský, který doplnil, že na své si přijdou i zkušení grilovací fajnšmekři, pro které má připravenou celou řadu rad, tipů a triků, jak vytvořit nové chuťové variace.

Kouzlo grilování každý rok přiláká víc a víc lidí, a to i z řad těch, kteří tradiční vaření považují za ztrátu času. Grilování a barbecue není totiž pouze o samotném pokrmu, je to životní styl naplněný pohodou a setkávání s přáteli. Navíc díky multifunkčním grilům, které zvládnou pracovat při dobře regulovaných teplotách, už nejste odkázáni jen na přípravu masa, můžete si upéct pravou křupavou pizzu, nebo chléb.

Připravte si menu podle grilmistra Jiřího Dolenského
I ty nejmlsnější jazyky si pochutnaly na menu, které se servírovalo v rámci zahájení grilovací sezóny v restauraci Patriot v Berouně. Grilový mág Jiří Dolenský zde na multifunkčních grilech Smoky Fun a Monolith připravil 15. března grilovaný flank steak s ratte brambůrky, císařským luskem a omáčkou z portského vína, dále šťavnatý burger s mátovou majonézou a grilovanou zeleninou, lahodné tygří krevety na italském rizotu s cherry rajčátky a jako desert svěží tvarohový koláček s omáčkou z malin.