Na kruh uvnitř grilu se umístí tzv. krycí deska, která chrání grilovaný pokrm před přímým žárem uhlí. Grilovací rošt bude nadzvednutý pomocí rozpěrného držáku. Metodou nepřímého grilování tak mohou být šetrně grilovány, při nízké teplotě, velké kusy masa, celé ryby nebo kuře. Šetrné grilování potravin při nízké teplotě (90° - 160° C). Grilované potraviny zůstanou štavnaté a nespálí se. Princip je stejný jako u nepřímého grilování, ale teploty jsou nižší. Deska na pizzu je nadzvednuta pomocí rozpěrného držáku a MONOLITH gril rozpálen na 300 – 350°C. Pro uzení pokrmů jsou různé varianty: uzení pomocí dřeva, dřevěných třísek nebo tzv. dřevěné mouky. Po rozpálení grilu se regulátor vzduchu uzavře a tím je minimalizován přísun vzduchu. Přidáním různých směsí koření určené pro uzení, tak můžeme změnit aroma pokrmů dle chuti. Na kruh uvnitř grilu, přímo nad rozžhavené uhlí, se položí grilovací rošt. Grilovaný pokrm se musí pravidelně otáčet, aby byl správně upraven z obou stran.

Grilovací akademie Jiřího Dolenského

Grilovaný flank steak s ratte brambůrky, císařským luskem a omáčkou z portského vína

Co budeme potřebovat:
150g flank steak
50ml olivového oleje extra virgin
10g česneku
1g tymiánu
30g císařských lusků
sůl
pepř černý
150g ratte brambůrků
2g rozmarýnu
bobkový list

Na omáčku:
10ml portského vína
5g dijonské hořčice
20g demi glace
10g másla

Příprava:
- Předem očištěné a na steaky nakrájené maso si naložíme do olivového oleje. Přidáme česnek, tymián, nadrcený černý pepř a necháme alespoň jeden den v lednici.
- Císařské lusky (cukrový hrášek) očistíme, nakrájíme na požadovaný tvar a spaříme ve vroucí vodě. Zchladíme v ledu, zakápneme olivovým olejem a posolíme.
- Očištěné ratte brambory nakrájíme podélně i se slupkou a vložíme je do hliníkové misky s olivovým olejem. Přidáme na půl rozkrojený česnek i se slupkou, jeden bobkový list, rozmarýn. Položíme je na mírně rozehřátý gril a necháne tak 2 hodiny. Olej nesmí mít vysokou teplotu - jen asi 95 °C.

Finální grilování:
- Rozpálený gril potřeme malým kouskem špeku. Maso vyjmeme z oleje, necháme ho odkapat od přebytečného oleje a položíme na gril. Pečeme asi 3 minuty na každé straně.
- Poté necháme maso odpočinout, třeba do teplého kouře ve smokeru.
- Mezitím ogrilujeme brambory, které jsme vyndali z oleje, spolu s císařskými lusky.
- Dáme do misky a osolíme, opepříme podle chuti.
- Do středu talíře položíme brambory spolu s lusky. Na ně nakrájíme flank steak a celé přelijeme omáčkou z demi glase do které jsme přidali portské víno, dijonskou hořčici a zjemnili máslem.