Na kruh uvnitř grilu se umístí tzv. krycí deska, která chrání grilovaný pokrm před přímým žárem uhlí. Grilovací rošt bude nadzvednutý pomocí rozpěrného držáku. Metodou nepřímého grilování tak mohou být šetrně grilovány, při nízké teplotě, velké kusy masa, celé ryby nebo kuře. Šetrné grilování potravin při nízké teplotě (90° - 160° C). Grilované potraviny zůstanou štavnaté a nespálí se. Princip je stejný jako u nepřímého grilování, ale teploty jsou nižší. Deska na pizzu je nadzvednuta pomocí rozpěrného držáku a MONOLITH gril rozpálen na 300 – 350°C. Pro uzení pokrmů jsou různé varianty: uzení pomocí dřeva, dřevěných třísek nebo tzv. dřevěné mouky. Po rozpálení grilu se regulátor vzduchu uzavře a tím je minimalizován přísun vzduchu. Přidáním různých směsí koření určené pro uzení, tak můžeme změnit aroma pokrmů dle chuti. Na kruh uvnitř grilu, přímo nad rozžhavené uhlí, se položí grilovací rošt. Grilovaný pokrm se musí pravidelně otáčet, aby byl správně upraven z obou stran.

Grilovací akademie Jiřího Dolenského

Tvarohový koláček s omáčkou z malin na 8 porcí

Co budeme potřebovat:
400g tvarohu
100g zakysané smetany
4ks vajec
100g cukru
100g bílé čokolády
1ks vanilinového cukru
1 lžička citronové kůry
40g hladké mouky
20g čokolády na vaření

Co budeme potřebovat na těsto:
200g bebe sušenek
80g másla
20ml rumu

Co budeme potřebovat na omáčku:
250g malin
50g moučkového cukru

Příprava:
- Bebe sušenky rozdrtíme najemno.
- Přidáme máslo,trošku rumu a vytvoříme základ pro koláček.
- Vložíme do předem vymaštěných formiček a navrch tvarohovou směs.
- Tvarohová směs – tvaroh vyšleháme spolu se zakysanou smetanou, žloutky a vanilinovým cukrem. Přidáme rozdrcenou bílou čokoládu, citronovou kůru, tuhý sníh z bílků a cukru, a lehce vmícháme hladkou mouku.
- Takto připravený koláček pečeme na nepřímém žáru v grilu asi 15 minut na 180 °C.
- Necháme lehce zchladnout a vyklopíme na talíř.
- Přidáme omáčku z rozvařených malin a cukru, kterou jsme propasírovali, aby v ní nebyla semínka.
- Ozdobíme čerstvou mátou a nastrouhanou čokoládou na vaření.