Na kruh uvnitř grilu se umístí tzv. krycí deska, která chrání grilovaný pokrm před přímým žárem uhlí. Grilovací rošt bude nadzvednutý pomocí rozpěrného držáku. Metodou nepřímého grilování tak mohou být šetrně grilovány, při nízké teplotě, velké kusy masa, celé ryby nebo kuře. Šetrné grilování potravin při nízké teplotě (90° - 160° C). Grilované potraviny zůstanou štavnaté a nespálí se. Princip je stejný jako u nepřímého grilování, ale teploty jsou nižší. Deska na pizzu je nadzvednuta pomocí rozpěrného držáku a MONOLITH gril rozpálen na 300 – 350°C. Pro uzení pokrmů jsou různé varianty: uzení pomocí dřeva, dřevěných třísek nebo tzv. dřevěné mouky. Po rozpálení grilu se regulátor vzduchu uzavře a tím je minimalizován přísun vzduchu. Přidáním různých směsí koření určené pro uzení, tak můžeme změnit aroma pokrmů dle chuti. Na kruh uvnitř grilu, přímo nad rozžhavené uhlí, se položí grilovací rošt. Grilovaný pokrm se musí pravidelně otáčet, aby byl správně upraven z obou stran.

Grilovací akademie Jiřího Dolenského

Tygří krevety na italském rizotu s cherry rajčátky

Co budeme potřebovat:
100g krevet
50ml olivového oleje extra virgin
50g citronu
sůl
pepř
10g chilli papriček
10g česneku
koriandr
80g rýže arborio
20g bílé cibule
30g másla
100ml kuřecího vývaru
5g parmazánu
80g cherry rajčátek

Příprava:
- Syrové ocásky z tygřích krevet oloupeme, vystřívkujeme a naložíme do olivového oleje, citronové šťávy, chilli papriček, bílého pepře, lístků koriandru a rukou rozdrceného česneku. Uložíme alespoň na 1 den do ledničky, aby se nám všechny chutě spojily.
- Najemno nakrájenou bílou cibulku lehce orestujeme na olivovém oleji, tak aby zůstala bílá. Přidáme rýži arborio a zalijeme trochou bílého vína. Restujeme do sucha a poté znovu přidáme víno a poté kuřecí vývar. Rýže by neměla být uvařená příliš doměkka. Přidáme parmazán, máslo a dochutíme podle sebe.

Finální grilování:
- Na rozpálený gril pokládáme tuku zbavené krevetky a grilujeme tak 1 minutu z každé strany.
- Vyjmeme na tácek a osolíme, nejlépe hrubozrnou mořskou solí.
- Na rošt přidáme malá rajčátka, která jsme pomazali olejem. Rajčata necháme pouze lehce „zpuchýřkovatět“, osolíme a opepříme bílým pepřem.
- Na talíř dáme italské rizoto. Navrch grilované krevety a rajčátka. Celé ještě zakápneme kvalitním olivovým olejem.