Dvojnásobný mistr ČR v grilování Jiří Dolenský
Češi už si přestali spojovat grilování pouze s klobásami a barbecue považovat jen za jednu z dochucovacích omáček. Sofistikovaná příprava…
více
Monolith Gril
Grilovaný flank steak s ratte brambůrky, císařským luskem a omáčkou z portského vína
Co budeme potřebovat:
150g flank steak
50ml olivového oleje extra virgin
10g česneku
1g tymiánu
30g císařských lusků
sůl
pepř černý
150g ratte brambůrků
2g rozmarýnu
bobkový list
Na omáčku:
10ml portského vína
5g dijonské hořčice
20g demi glace
10g másla
Příprava:
- Předem očištěné a na steaky nakrájené maso si naložíme do olivového oleje. Přidáme česnek, tymián, nadrcený černý pepř a necháme alespoň jeden den v lednici.
- Císařské lusky (cukrový hrášek) očistíme, nakrájíme na požadovaný tvar a spaříme ve vroucí vodě. Zchladíme v ledu, zakápneme olivovým olejem a posolíme.
- Očištěné ratte brambory nakrájíme podélně i se slupkou a vložíme je do hliníkové misky s olivovým olejem. Přidáme na půl rozkrojený česnek i se slupkou, jeden bobkový list, rozmarýn. Položíme je na mírně rozehřátý gril a necháne tak 2 hodiny. Olej nesmí mít vysokou teplotu - jen asi 95 °C.
Finální grilování:
- Rozpálený gril potřeme malým kouskem špeku. Maso vyjmeme z oleje, necháme ho odkapat od přebytečného oleje a položíme na gril. Pečeme asi 3 minuty na každé straně.
- Poté necháme maso odpočinout, třeba do teplého kouře ve smokeru.
- Mezitím ogrilujeme brambory, které jsme vyndali z oleje, spolu s císařskými lusky.
- Dáme do misky a osolíme, opepříme podle chuti.
- Do středu talíře položíme brambory spolu s lusky. Na ně nakrájíme flank steak a celé přelijeme omáčkou z demi glase do které jsme přidali portské víno, dijonskou hořčici a zjemnili máslem.