Dvojnásobný mistr ČR v grilování Jiří Dolenský
Češi už si přestali spojovat grilování pouze s klobásami a barbecue považovat jen za jednu z dochucovacích omáček. Sofistikovaná příprava…
více
Monolith Gril
Tygří krevety na italském rizotu s cherry rajčátky
Co budeme potřebovat:
100g krevet
50ml olivového oleje extra virgin
50g citronu
sůl
pepř
10g chilli papriček
10g česneku
koriandr
80g rýže arborio
20g bílé cibule
30g másla
100ml kuřecího vývaru
5g parmazánu
80g cherry rajčátek
Příprava:
- Syrové ocásky z tygřích krevet oloupeme, vystřívkujeme a naložíme do olivového oleje, citronové šťávy, chilli papriček, bílého pepře, lístků koriandru a rukou rozdrceného česneku. Uložíme alespoň na 1 den do ledničky, aby se nám všechny chutě spojily.
- Najemno nakrájenou bílou cibulku lehce orestujeme na olivovém oleji, tak aby zůstala bílá. Přidáme rýži arborio a zalijeme trochou bílého vína. Restujeme do sucha a poté znovu přidáme víno a poté kuřecí vývar. Rýže by neměla být uvařená příliš doměkka. Přidáme parmazán, máslo a dochutíme podle sebe.
Finální grilování:
- Na rozpálený gril pokládáme tuku zbavené krevetky a grilujeme tak 1 minutu z každé strany.
- Vyjmeme na tácek a osolíme, nejlépe hrubozrnou mořskou solí.
- Na rošt přidáme malá rajčátka, která jsme pomazali olejem. Rajčata necháme pouze lehce „zpuchýřkovatět“, osolíme a opepříme bílým pepřem.
- Na talíř dáme italské rizoto. Navrch grilované krevety a rajčátka. Celé ještě zakápneme kvalitním olivovým olejem.