Na kruh uvnitř grilu se umístí tzv. krycí deska, která chrání grilovaný pokrm před přímým žárem uhlí. Grilovací rošt bude nadzvednutý pomocí rozpěrného držáku. Metodou nepřímého grilování tak mohou být šetrně grilovány, při nízké teplotě, velké kusy masa, celé ryby nebo kuře. Šetrné grilování potravin při nízké teplotě (90° - 160° C). Grilované potraviny zůstanou štavnaté a nespálí se. Princip je stejný jako u nepřímého grilování, ale teploty jsou nižší. Deska na pizzu je nadzvednuta pomocí rozpěrného držáku a MONOLITH gril rozpálen na 300 – 350°C. Pro uzení pokrmů jsou různé varianty: uzení pomocí dřeva, dřevěných třísek nebo tzv. dřevěné mouky. Po rozpálení grilu se regulátor vzduchu uzavře a tím je minimalizován přísun vzduchu. Přidáním různých směsí koření určené pro uzení, tak můžeme změnit aroma pokrmů dle chuti. Na kruh uvnitř grilu, přímo nad rozžhavené uhlí, se položí grilovací rošt. Grilovaný pokrm se musí pravidelně otáčet, aby byl správně upraven z obou stran.

Metody grilování

MONOLITH spojuje výhody klasického grilu s výhodami kamenné pece. Grilování, barbecue, uzení, pečení... Ať už si budete chtít připravit Váš pokrm jakkoliv, gril MONOLITH Vám vždy umožní skvělý výsledek. Potřebujete vysoké teploty pro grilování steaků nebo nejnižší teploty pro pečení velkého kusu masa po dlouhé hodiny? Gril MONOLITH splní všechna Vaše přání.

MONOLITH je také ideální, stejně jako kamenná pec, pro pečení pizzy nebo chleba. Rozsah provozních teplot grilu je 70 °C – 400 °C.

Vzhledem ke své jedinečné výkonnosti potřebuje gril MONOLITH velmi málo energie k dosáhnutí a udržení potřebné teploty. Při úpravě pokrmu při nižších teplotách vám vystačí 3 kg balení dřevěného uhlí až na 24 hodin. Pro grilování je potřeba jen velmi malý přívod vzduchu a jeho proudění v grilu je tedy extrémně nízké. Maso nevysychá a zůstává šťavnaté.

Chcete rychle připravit pouze dva steaky? Není žádný problém. Díky komínovému efektu je dřevěné uhlí velmi rychle rozpáleno. Steaky grilujte při vysoké teplotě. Když je maso hotové, zavřete regulaci vzduchu.
Vzhledem k extrémně dobrému těsnění grilu a ohniště žár uhasne téměř okamžitě a uhlí můžete použít při dalším grilování.

Přímé grilování

Přímé grilování

U tohoto způsobu grilování je na kruh uvnitř grilu, přímo nad rozžhavené uhlí, umístěn grilovací rošt. Grilovaný pokrm je nutné pravidelně otáčet, aby byl správně upraven z obou stran.

Uzení

Uzení

Pro uzení pokrmů jsou různé varianty: uzení pomocí dřeva, dřevěných třísek nebo tzv. dřevěné mouky. Po rozpálení grilu se regulátor vzduchu uzavře a tím je minimalizován přísun vzduchu. Přidáním různých směsí koření určených pro uzení můžeme měnit aroma pokrmů dle naší chuti.

Nepřímé grilování

Nepřímé grilování

Na kruh uvnitř grilu se umístí tzv. krycí deska, která chrání grilovaný pokrm před přímým žárem uhlí. Grilovací rošt je nadzvednut pomocí rozpěrného držáku. Grilování probíhá při nízké teplotě. Metodou nepřímého grilování tak mohou být šetrně grilovány velké kusy masa, ryby nebo i celé kuře.

Pečení

Pečení

Pizza kámen je položen na 2. patro roštu a MONOLITH gril rozpálen na 300 °C – 350 °C.